RÓLUNK SZÓL

Médiamegjelenések 2019/2020

2020. január

A magyar érettségirendszerről tájékozódott a kínai delegáció

A keddi találkozó a városháza kis tárgyalójában zajlott, a vendéglátó dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester volt. A szakmai konzultáción részt vett Perity Lajos, a Szent István Gimnázium igazgatója, Bekéné Deutsch Ágnes és Fekete Antal, a Bajai Szakképzési Centrum (BSZC) kalocsai iskoláinak két intézmény­vezető-helyettese, valamint Virág Tibor, a BSZC kancellárja. A kínai csoport Csöcsiang tartomány oktatásügyi hivatalvezetőiből és szakpolitikusaiból állt.

Elkezdődött a Dózsa iskola kollégiumának felújítása

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból nyert forrás segítségével újítják fel a Bajai Szakképzési Centrum (BSZC) Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma utóbbi egységét. A Vár a szakma! elnevezésű, a lemorzsolódás csökkentését célzó pályázat keretén belül, a diákok lakhelyéül szolgáló épület belső tereiben végzik el a lényegesebbnek ítélt rekonstrukciókat a következő hónapokban. A munka az elavult vizesblokkok bontásával kezdődött a napokban.

2019. december

Bibliai ihletésű darab a Dózsa színpadán -Valamennyi osztály megtekintette az előadást

A hagyományokhoz híven idén is a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma legfiatalabb tanulói készültek karácsonyi műsorral, hogy azt a város legnagyobb oktatási intézménye valamennyi diákja az ünnepvárás, az ünnepre hangolódás jegyében tekinthesse meg. A Dózsa színháztermében december 18-án, a népes közönség miatt többször előadott darab egy a karácsony ünnepe köré szőtt időutazás. A színdarab a jelenből a 2019 évvel ezelőtti múltba, Jézus születésének helyszínére, Betlehembe, majd a jövőbe, 2030 futurisztikus karácsonyáig repítette a közönséget.

KARÁCSONYI MŰSORRAL ÉS VACSORA A DÓZSÁBAN – A NYUGDÍJAS KOLLÉGÁKAT KÖSZÖNTÖTTÉK

A sok évtizedre visszatekintő hagyományaihoz híven az idei évben is várta a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az intézmény egykori dolgozóit karácsonyi ünnepségére. A kollégáknak minden évben műsorral, közös vacsorával kedveskedik a jóízű beszélgetések mellé.

SZAKESTET TAROTT A DÓZSA ÉS A KOSSUTH KÖZÉPISKOLA

December 16-án a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai tagintézményének közös szakmai találkozót és szakestet rendezett.

A programon részt vettek az említett iskolák külső szakmai partnerei is, akik többek között a szakképzési rendszert érintő, küszöbön álló változásokról hallhattak első kézből tájékoztatót.

A különféle szakmák fortélyait ismerhették meg a tanulók

Nagyon sikeres és gazdag első féléven van túl a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a Kossuth és a Dózsa pályaorientációs programok tekintetében, hiszen az eddigi években csak három-négy települést sikerült felkeresni egy-egy tanév alatt, idén azonban októbertől tíz helyszínen mutatták be iskoláik ágazatait, szakmáit, képzési skáláját.

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt avattak a Dózsában

„A Dózsában elért szakmai eredményekre figyelemmel a kalocsai intézmény felülreprezentált, de a digitális alkotóműhely, a robottechnológia oktatása feltételeinek megteremtésére az intézménynek további kiemelt pályázati forrást biztosítunk” – mondta 2018. február végén Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum akkori főigazgatója, immár kancellárja, amikor a város, egyben a járás legnagyobb oktatási intézményében a nagy ívű fejlesztést Font Sándor országgyűlési képviselővel ünnepélyesen útjára indította.

„VÁR A SZAKMA! – A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE” – DIGITÁLIS KÖZÖSSÉGI ALKOTÓMŰHELY A DÓZSÁBAN

Ünnepélyes megnyitón adták át és mutatták be a Bajai Szakképzési Centrum GINOP 6.2.3 pályázat keretében megvalósult „Vár a szakma!- A Bajai Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése” című projekt Digitális Közösségi Alkotóműhelyét a Martinovics utca 2-4 szám alatt.

Látványos, színvonalas szalagavató a Dózsában

Fontos mérföldkőhöz érkeztek pénteken a város legnagyobb oktatási intézményének, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős tanulói. A sportcsarnokban megrendezett, látványos elemeket felvonultató, színvonalas és bensőséges ünnepségen szívük fölé tűzték a tanulmányaik kezdetét és végét jelző szalagot.

2019. november

Nyílt nap a Dózsában és a Kossuthban – A mintegy kétszáz érdeklődő közt még Pilisvörösvárról is érkeztek a kalocsai szakközépiskolákba

A Bajai Szakképzési Centrum égisze alá tartozó két kalocsai középiskola, a Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola november 15-én, pénteken tartotta immár hagyományos nyílt napját, amelyen az oktatási intézményekben elsajátítható szakmákkal, hivatásokkal, illetve kiemelten a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati képzéssel ismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvényre elsősorban a nyolcadik osztályos tanulókat várták, akik érkeztek is nemcsak a kalocsai általános iskolákból és a környező településekről.

NYÍLT NAP A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÉT KALOCSAI ISKOLÁJÁBAN

A Bajai Szakképzési Centrum égisze alá tartozó két kalocsai középiskola, a Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola holnap, azaz november 15-én, pénteken tartja meg nyílt napját, amelyen az oktatási intézményekben elsajátítható szakmákkal, hivatásokkal, illetve kiemelten a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati képzéssel ismerkedhetnek az érdeklődők. 

Kalocsai középiskolások nyerték a PénzSztár versenyt

A kalocsai székhelyű Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai, a Best(d)iák csapata nyerte meg az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének Bács-Kiskun megyei selejtezőjét. Mellette három Békés megyei és egy Csongrád megyei csapat játszik majd a november 21-én megrendezendő Dél-Alföld regionális középdöntőben.

NYÍLT NAP A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÉT KALOCSAI ISKOLÁJÁBAN

Egymást erősítő nyílt napot hirdet péntekre a Bajai Szakképzési Centrum mindkét kalocsai tagiskolája.

A Kossuth Zsuzsanna és a Dózsa György nevét viselő intézmények egyaránt színes programmal várják a középiskola-választás előtt álló hetedikes-nyolcadikos diákokat akár tanári, akár szülői kísérettel.

Programozás általános iskolásoknak – Logiscool kihelyezett képzés a Dózsában

Általános iskolás 4-5 és 6-8 osztályos tanulóknak hirdet oktatást a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A tanulási folyamatok során a jelentkezők észrevétlenül sajátítják el a logikus, algoritmikus gondolkodást, valamint a programozás legfontosabb alapelveit.

2019. október

FÓKUSZBAN A HIÁNYSZAKMÁK – 3 PROJEKT AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉS HÉTEN A DÓZSÁBAN

Az európai szakképzés hetén a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának pedagógusai és diákjai közös foglalatoskodtak 3 projekten. Az intézmény ezzel is szerette volna felkelteni a fiatalok figyelmét a továbbtanulás előtt a helyben oktatott hiányszakmákra.

Sandy & David Zigler – Szeretettel kell kivívni a gyerekek tiszteletét!

Bő egy hónapja voltak már Kalocsán, amikor lakásukban fogadták magazinunkat. Elcsépelt szójátékkal élve írhatnám, hogy egy „Amerikából jöttünk” típusú interjúra készültem, amikor Sandy és David Zigler amerikai vendégtanárokat terveztem kifaggatni az első hónap benyomásairól. Azt láthattuk, olvashattuk, hallhattuk a helyi sajtóban, hogy egy nemzetközi pedagógus-program keretében érkeztek az ezeréves érseki városba, ahol Sandy általános-, David pedig középiskolákban kezdett angolt tanítani anyanyelvi vendégtanárként. 

ÍJÁSZAT ÉS ROBOTIKA – SPORTÁGVÁLASZTÓ ALSÓSOKNAK, PÁLYAORIENTÁCIÓ FELSŐSÖKNEK AZ EPERFÖLDI ISKOLÁBAN

Sportágválasztó és pályaorientációs nap volt a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskolában a múlt héten. Több egyesület és középiskola is kitelepült az intézménybe, hogy bemutatkozhasson.

PÉKEK, CUKRÁSZOK ÉS GÉPÉSZEK BRILLÍROZTAK

Ismét csatlakozott a hiányszakmákat népszerűsítő Európai Szakképzési Héthez a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A gépész pék és cukrász szakmákat előtérbe helyező rendezvényen bemutatták a Schöffer-torony nem pontos, de arra nagyon hasonlító kicsinyített mását, valamint egy mézeskalácsfalut és az intézmény logóját ábrázoló tortát is. Pappné Kollár Edit szakoktató vázolta, hogy milyen tanulási folyamat előzi meg az utóbb említett cukrászati csodák elkészítését.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁS GYERMEKED IS TANULHAT PROGRAMOZÁST A DÓZSÁBAN

Általános iskolások számára hirdetett informatikaoktatást a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. Fekete Antal intézményvezető-helyettes elárulta: külsős oktatók foglalkoznak majd a kicsikkel, akik számtalan kreatív ötletet valósíthatnak meg, például programot írhatnak, animációt készíthetnek.

ISMÉT DÓZSÁS TANÁR LETT “AZ ÉV POLGÁRŐR PEDAGÓGUSA”

1956-os ünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség október 19-én az Országos Rendőr-főkapitányság auditóriumában, ahol arra érdemesnek vélt polgárőröknek, köztük kalocsai pedagógussal, adományozott rangos elismeréseket az országos szervezet.
Ismét az érseki városba került ugyanis „Az év polgárőr tanárának” járó négy plakett és díszoklevél egyike, ráadásul ugyanazon iskolába, amelynek pedagógusa tavaly is elnyerte a kitüntetést.

30 MELLKASKOMPRESSZIÓ, 2 BEFÚJÁS – ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA A DÓZSÁBAN

Az újraélesztés világnapjába bekapcsolódva a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának rendészet ágazatban tanulók újraélesztést gyakoroltak AMBU babákon. Ezzel felhívva a figyelmet a laikusok számára is könnyen elsajátítható beavatkozás fontosságára. 112 tanuló vett részt az eseményen, ezzel is jelképezve az EU nemzetközi 112-es segélyhívóját.

Szerb sajtóvisszhang kalocsai diákok kúlai látogatásáról

Negyven diák látogatott el tanáraik kíséretében testvérvárosunkba tegnap. Egy szerbiai online médium is hírt adott a kalocsaiak érkezéséről, ismertetve a csoport ottani programját, sőt a városunkból kiutazott diákcsoport fogadtatásáról egy videót is közzétettek.
Kalocsaiak Kúlában – ezzel címmel írt cikket tegnap a városunkból szerbiai testvérvárosunkba érkezett diákcsoportról a Q Media.

2019. szeptember

MARSJÁRÓ ROBOTOK ÉS „KUTATÓK ÉJSZAKÁJA” A DÓZSÁBAN

Egytől kilencvenkilenc éves korig mindenkit vár szeptember 27-én egy különleges éjszakai programra a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

Az iskola először csatlakozik ezen a napok a „Kutatók éjszakája” országos mozgalomhoz, amelyre az oktatási intézmény képzési palettájáról az informatikát és gépészetet állítja a középpontba, de tartanak majd előadást „Magyar robotok a Marson” címmel is.

Alaposan megújult nyáron a kalocsai Dózsa György iskola

Több telepehelyén is nagy karbantartási munkálatokba fogott a nyáron a ­Bajai Szakképzési Centrum (BSZC) Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

A napokban lezáruló modernizálást egyrészt saját forrásból, másrészt pályázati keretből finanszírozta a tagintézmény. A fent írtak mellett szabadidős eszközöket telepítettek, kollégiumi termek, mosdók, iskolai székek és táblák állagát javították.

ÚJ PADLÓT KAPOTT A DÓZSA TORNATERME – KARBANTARTÁSI MUNKÁK ÉS ESZKÖZCSERÉK ZAJLOTTAK A NYÁRON AZ INTÉZMÉNY ÉPÜLETEIBEN

Többek között új padlót kapott a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának Asztrik téri tornaterme. Az intézmény épületeiben a nyár folyamán számos karbantartási munkálat zajlott és mellette eszközcserére is szükség volt.

HÁROM KALOCSAI ISKOLÁBAN TANÍT AMERIKAI VENDÉGTANÁR AZ IDÉN

Az idei tanév hatalmas extra-lehetőséggel indul több kalocsai iskolában, mint a korábbiak.

Városunkba érkezett ugyanis egy amerikai, angoltanár-házaspár, Sandy és David Zigler akik a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Iskolájában, és a Bajai Szakképzési Centrum Dózsa és Kossuth iskoláiban fognak tanítani.

PIHENŐ PAVILON VÁRJA A DÓZSÁSOKAT – A TANMŰHELYEKBEN IS LEZAJLOTTAK A SZÜKSÉGES KARBANTARTÁSI MUNKÁLATOK

Modern mosdók és többek között üzemkész, feljavított munkaeszközök várják az új tanévben a Dózsásokat. A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának Mócsy utcai tanműhelyénél a nyár folyamán szakemberek végezték el a szükséges karbantartási munkálatokat.

Kecskeméten tartott előadást a honvédelmi miniszter

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban a megyei védelmi bizottság tagjai előtt tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán rámutatott: az utóbbi években a hibrid és kiberhadviselés megjelenésével, a terrorizmus és a migráció térnyerésével gyökeresen megváltozott a globális biztonsági helyzet. A NATO két fő veszélyeztetettségi irányt jelölt meg térségünkben, az Oroszország felől érkező keletit, valamint a délit, hiszen a Nyugat-Balkán mint tranzitterület felől fenyeget a legnagyobb mértékben a migrációs hullám veszélye. 

KENTUCKYBÓL ÉRKEZETT ANGOLTANÁR-HÁZASPÁR KALOCSÁRA

Augusztus végén érkezett Kalocsára két amerikai vendégtanár, akik a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakiskolája és Kollégiumában, valamint a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Iskolájában fognak tanítani.

Sandra Gail Zigler, és párja David Zigler számára Európa nem ismertelen terep, Magyarországon viszont most tartózkodnak tartósabban először.

Ünnepélyes tanévnyitó a térség legnagyobb oktatási intézményében – Több száz diákot köszöntöttek a Dózsa udvarán

Még 287 nap és újra nyári szünet! Fel a fejjel! – olvashattuk a tréfás bejegyzést tegnap a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézmény közösségi oldalán, hogy aztán ma reggel fél nyolctól, az ünnepélyes tanévnyitóval élésben is megkezdődjön a 2019/2020-as tanév a Bajai Szakképzési Centrum egyik legnagyobb, a térség és a város egyértelműen legnagyobb oktatási intézményében.

2019. augusztus

STREET WORKOUT PÁLYÁT VEHETNEK BIRTOKBA A DÓZSÁS DIÁKOK

A közhiedelemmel ellentétben nyáron sem áll meg az élet az iskolákban, ebben az időszakban kivitelezik a fontosabb év közben elmaradt munkákat. Fekete Antal a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium igazgatója összefoglalta, hogy milyen fontosabb átalakításokra került sor júliusban és augusztusban: ezek közé tartozott a Kossuth utcai Sportcsarnok felszerelésének korszerűsítése és nem utolsó sorban a kazán cseréje. 

Nemzetközi TELC angol, német vizsgáztató hely lett a Dózsa – Augusztus 31-én tartják ez első B2, C1 akkreditált nemzetközi nyelvvizsgát

„Megkaptuk a TELC Hungary és az AN-JU Nyelviskola jóvoltából az akkreditáció után a bejárathoz kirakható hivatalos jelzést! Köszönjük!” – tette közkinccsé a fontos információt Facebook oldalán nemrégiben a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézmény, ahol a nyár fináléjaként, feltéve, ha az érintett augusztus 9-ig a www.telcvizsga.hu –n jelentkezett, angol, német B2, C1 típusú akkreditált nemzetközi nyelvvizsgát tehet. ..

Szoftverfejlesztőket képez a kalocsai Dózsa

A BSZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nappali munkarendben tart érettségizettek számára díjmentes, kétéves képzéseket.

Az újdonságnak számító szoftverfejlesztő mellett a korábban meghirdetett CAD-CAM informatikus, gépgyártás-technológiai technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozás- és bérügyintéző, illetve közszolgálati ügyintéző képzések ugyancsak szerepelnek a kínálatban.

ÉRDEMES KIHASZNÁLNI A LEHETŐSÉGET – MÉG VANNAK HELYEK A KOSSUTH ÉS A DÓZSA INGYENES NYELVI KÉPZÉSEIN

Gyorsan fogynak a helyek a Bajai Szakképzési Centrum által még májusban kihirdetett térítésmentes nyelvi képzésekre. Aki szeretne német vagy angol nyelvet tanulni teljesen ingyen, annak érdemes mihamarabb beiratkoznia, hiszen már csak kevesebb, mint 70-en tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

SZOFTVERFEJLESZTŐ KÉPZÉS INDUL KALOCSÁN

Nagy bejelentéssel készült a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma arra, hogy rövidesen induló, ingyenes képzési lehetőségeit ajánlja a figyelmedbe.

Első körön azokat szólítja meg az iskola, akik fejlesztenék meglévő ismereteiket, vagy nem sikerült bekerülniük felsőoktatási intézménybe…

2019. július

MÉG BEADHATÓAK A JELENTKEZÉSEK – A DÓZSA NAPPALI ÉS ESTI MUNKAREND SZERINT INDÍT OKJ-S KÉPZÉSEKET ŐSZTŐL

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a szeptemberi tanévtől számos OKJ-s képzést indít nappali és esti munkarend szerint. A rejtett költségektől mentes, ingyenes felnőttoktatásra augusztus végéig lehet beadni a jelentkezéseket.